Beredskap i Norge 2020
Matforsyning
Regjeringen har lagt fram rapporten «Risiko og sårbarhetsanalyse av norsk matforsyning» som er utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Landbruks- og matdepartementet (LMD) konkluderer slik: «Direktoratet har analysert hendelser som skal gi et bredt bilde av påkjenninger som kan ramme norsk matforsyning. De har ikke funnet hendelser med høy risiko for norsk matforsyning.»
Dermed lener norske myndigheter seg tilbake, uten å foreslå tiltak som kan styrke matvareberedskapen. Og hva lener de seg på? At Norge kan fortsette å importere mat. «En forutsetning for dette virkelighetsbildet er at vi har et fortsatt fungerende handelssystem, som gjør det mulig å importere mat», kan vi lese i en pressemelding på LMDs nettsider.
Med slike forutsetninger kan en spørre seg hva vi skal med et DSB. Beredskap handler nettopp om det å være forberedt på endrede forhold og krisesituasjoner.
Beredskapslageret for matkorn ble avviklet i 2003. Siloene er enten revet, ombygd til boliger eller overlatt til kunstnere som utfolder seg i de gamle siloene. Nye beredskapslagre tilsvarende et forbruk på fire måneder kornforbruk kombinert med eksisterende kommersielle lagre på forbruk for ca to måneder ved inngang til ny kornhøst, vil gi Norge et lager på opp mot et halvtårs forbruk av matkorn.
Lager-fasiliteter er beregnet til en investeringskostnad på ca 350 mill kr. Førstgangsinnkjøp av korn er beregnet til ca 335 mill kr og årlig driftskostnader mellom 30-40 mill kr. Men dette er jo egentlig å betrakte som likvid kapital da mye av pengene vil komme inn når dette blir solgt til forbrukerne. Dette er småpenger når en sammenligner med subsidiering av el biler som koster ca. 5800 mill kr.
Regjeringen mener dette er unødvendig og mener fortsatt at forsyninger fra utlandet vil komme også i krisetider. Korona-epidemien har vist at dette ikke er tilfelle. Hva vil skje ved en stor internasjonal krise eller krig hvor det blir knapphet på også matressurser. Et eksempel på dette i disse dager er at Polen som er Europas kornkammer, har stoppet eksport av korn.
Smittevernutstyr.
Vi opplever med dagens Corona epidemi at det er store problemer med å få tak i tilstrekkelig smittevern-utstyr. Helseinstitusjoner har brukt store ressurser på å få tak i dette ofte uten resultat. Noen nasjoner har endt opp med å kjøpe dette til «svartebørspriser» i utlandet eksempelvis Tyskland.
Det er blitt fraktet trailerlass på trailerlass med verdifullt smittevern utstyr ut av Norge. Lagrene som ble tømt er ikke erstattet. Lions fikk overta og samlet inn og fraktet ut utstyr fra Norge på 90-tallet. Den eneste betingelsen som var knyttet til overtagelsen, var at alt skulle fraktes ut av landet. Dette inkluderte komplette feltsykehus og operasjonsenheter. Mye av dette skjedde for å spare penger da det etter sigende er ulønnsomt å opprettholde beredskap og ekstra kapasitet.
Regjeringen sa senest for 3 måneder siden nei til en større leveranse av smitte vernutstyr, og har og tidligere sagt nei til innspill fra andre partier blant anna Senterpartiet om innkjøp og lagring av slikt utstyr.
Konklusjon.
Begge disse temaer viser at vi har en regjering som er totalt blottet for beredskaps tenking og har altfor stor tro på at forsyninger kommer fra andre land uansett situasjon. Dette er en holdning og ukultur som dessverre flere norske regjeringer inkl Stoltenberg-regjeringen må ta ansvar for.
Vennlig hilsen
Styret i Forbundet for Norske Befal
Sammen for et planverk for å gjøre «plakaten på veggen» relevant.
www.ffnb.no