
Sentrale politiker!
Åpent brev til våre sentrale politikere 30. april 2025.
Forbundet for Norske Befal (FFNB) er av den klare oppfatning av at vi ikke kan utelukke russisk aggresjon og væpnet angrep på Norge. Derfor krever FFNB følgende strakstiltak:
· At det beskjedne forsvaret vi har blir vedlikeholdt, øvet og i det hele tatt istandsatt slik at vi oppnår å kunne agere 100% operativt med det lille vi har.
· At det blir utarbeidet et planverk for ca 11.500 norske befal under 55 år som ikke inngår i Forsvarets styrkestruktur. Svært mange av disse menneskene vil føle seg forpliktet til å delta i forsvarskampen med krigsdirektivet/Kgl res av 10. juni 1949 som hjemmel. Alt utdannet befal i Norge har forholdt seg til «Plakaten på veggen» siden avsluttet befalsutdanning. Om vi skulle oppleve et væpnet russisk angrep, vil alt befal, også de som ikke hører til styrkestrukturen, føle seg kallet til kamp for Norges frihet. Et planverk for «Plakaten på veggen» vil gjøre Kgl. res. av 10. juni 1949 meningsfull. Arbeidet kan skje raskt og kostnaden vil være beskjeden. Beredskapen vil styrkes med flere tusen befal.
Bakgrunn:
På begynnelsen av 1990-tallet begynte norske myndigheter å legge ned forsvaret i Norge. Den kalde krigen, som vi vant, var over. I årene framover mot, og forbi 2000-tallet, ble eiendom avhendet, fort lagt ned, garnisoner lagt ned, materiell brent og/eller destruert, fartøyer, fly, stridsvogner/pansrede kjøretøy, artilleri osv. osv. ble kraftig redusert i antall og/eller utrangert. Den operative evnen til forsvaret forvitret.
Da 2014 ble et faktum opplevde vi at Russland annekterte Krim-halvøya. Vesten godtok det, Vi godtok det, og Norge fortsatte med nedrustning. I 2019 la forsvarssjef Bruun Hansen for dagen 4 alternative forslag for hvordan forsvaret av landet burde se ut. A, B, C og D. Anbefalingen til Bruun Hansen var alternativ A som var det sterkeste og beste. Daværende regjering, med Erna Solberg i spissen, valgte «E». Altså et alternativ som var dårligere enn det dårligste alternativet Bruun Hansen hadde lagt fram.
I februar 2022 gikk Russland inn i Ukraina. Daværende regjering ble ledet av Jonas G. Støre, og til tross for invasjonen gjorde vi i Norge ingen ting, - utover «å følge nøye med». Det som snarlig ble omtalt som en fullskala krig i Europa medførte ikke beredskapsstyrking her til lands overhodet.
Først i 2024 ble det oppnådd bred enighet i Stortinget om at forsvaret skal styrkes. 600 milliarder skal få forsvaret på beina innen 2036. Altså 12 år fram i tid. Utenriksminister B. Eide uttalte 8. april i år: «Farligste tid siden 2. verdenskrig.» Ved utgangen av april 2025, kan det virke som om status for det norske Forsvaret ikke har bedret seg merkbart. Har våre politikere, etter flere 10-år med nedrustning, lagt til rette for et nytt «9. april»?
Det norske Forsvaret har vært forsømt i flere tiår, noe som har ført til at beredskap og operativ evne er langt fra tilfredsstillende. Slik situasjonen er nå må Forsvaret styrkes raskt. Utfordringene er så alvorlige at det kreves kraftige tiltak i forbindelse med revidert nasjonalt budsjett. Det må settes av penger til både investering og drift. Hvor mye som trengs, er vanskelig å si uten å ha tilgang til Forsvarsstabens eller Forsvarsdepartementet sine tall. Kanskje er behovet opp mot 10 milliarder, og om det ikke skulle være mulig å omsette dette i 2025 så bør resterende midler overføres til 2026. Beredskapslagre av mange typer materiell kunne vært fylt opp dersom tilstrekkelige midler for anskaffelse hadde vært bevilget. Dette gjelder alt fra ammunisjon, våpen og reservedeler til soldatens personlige bekledning og utrustning, stridsproviant og drivstoff. Man burde i god tid ha etterbestilt M-72 panservernraketter for å erstatte donasjoner til Ukraina og økt annen nasjonal våpenproduksjon.
Hva kommer det av at norske myndigheter alltid venter til det har gått galt? For deretter å handle når skaden har skjedd, slik som nødetatene gjør. Hva kommer det av at myndighetene ikke tar alvorlige signaler på alvor? Hvorfor forbereder vi oss ikke i tide?
I Norge sier vi om Russland: De kommer nok ikke, det går nok bra. Vi forblir uforberedt.
I Finland sier de om Russland: Vi vet de kommer, men ikke når. Finnene er og blir forberedt.
FFNB mener det må være klokt å tenke, si og mene, - samt etterleve: Duces parantur – ledere er forberedt. Neste gang er Norge forberedt, - også mentalt.
Duces parantur - ledere er forberedt.
Med vennlig hilsen
Og på vegne av Forbundet for Norske Befal,
Håkon Thoresen
President